Какво е OLED телевизор
Съвременните телевизори все повече са насочени към това да възпроизвеждат по възможност най-качествената, контрастна и цветна картина. Поради тази причина, производителите активно работят върху подобряването на отделните TFT панели, като към момента съществуват, LCD, AMOLED, OLED и QLED екрани. Днес обаче ще стане дума за последните два вида и различията помежду им.
 
Какво представляват OLED телевизорите
Характерното при този тип телевизори е, че при тях всеки един диод е органично осветен и има способността динамично да светва в определен цвят и да гасне, независимо от останалите. Тоест, всеки един от множеството OLED (Organic Light-Emitting Diode) светодиоди в телевизионната матрица изпълнява ролята на един пиксел, който може да възпроизвежда собствена светлина. 
Когато пикселът е изгаснал, той е напълно черен и именно поради тази причина, се елиминира и един от големите проблеми в предишните аналози с допълнителна задна подсветка, а именно възпроизвеждането на естествения черен цвят. В същото време, точно защото допълнителната задна подсветка не е нужна, OLED телевизорите вече са значително по-тънки от по-старите си събратя. Те също консумират по-малко електроенергия и възпроизвеждат значително по-ярка и контрастна картина.

Каква технология се използва
Целият екран, върху който се изобразява картината се нарича телевизионна матрица, върху чиято активна част са разположени множество един до друг точки (наричани още пиксели). Те имат способността да светват и да гаснат с различен цвят (син, червен и зелен). По този начин, хилядите точки сформират и образа, който ние виждаме, докато гледаме любимото си TV-предаване. 
Различията в сравнение с LCD вариантите е, че OLED не изисква допълнително осветяване на матрицата, което я прави значително по-икономична. Съвременните варианти се изготвят с два или три слоя органични материали, които се вграждат в тънкопластово стъкло, образуващо общ профил.
Колкото е по-голяма плътността на разположение на отделните точки една до друга, толкова по-гладка и красива ще изглежда картината. Ето защо, при избора на телевизор се обръща внимание на показателя ppi, който ни уведомява за плътността на пикселите на квадратен инч в матрицата. Броят им също зависи и от големината на екрана.

Каква е разликата с QLED телевизорите
Буквата Q в съкращението всъщност означава квантова точка (Quantum dot), а като цяло технологията е същата, като OLED, защото начинът на работа е идентичен. Тук обаче имаме разположени в тънък филм квантови точки, представляващ един от слоевете на екрана. Неговото предназначение всъщност е да подобри яркостта и цветопредаването, особено ако направим сравнение с LED LCD решенията.
Тоест, QLED има способността да излъчва средно 1400 нита яркост, докато този показател за LCD аналозите се свежда само до 300-400 нита. Така всъщност, ние като краен резултат получаваме подобрено предаване на цветовете и усещане за по-реалистична и красива картина. 
QLED е базиран на LCD технологията, но разликата е в добавения слой от квантови точки, чийто предимства бяха вече описани. Ако предположим, че производителите днес се стремят да увеличат контрастността на картината и да я направят по-ярка, то добавянето на квантови точки като допълнителен слой е крачка в тази посока.