Какво е QLED TV и Quantum dot?
QLED телевизорът е базиран на технологията Quantum dot и материалът от така нар. квантови точки прави QLED телевизорите различни от конвенционалните.
И така, какво е Quantum dot?
Квантовите точки са ултрафини полупроводникови материали с наноразмер. Те произвеждат различни цветове светлина в зависимост от размера на частиците — колкото по-голям е размерът, толкова по-червен е цветът и колкото по-малък е размерът, толкова по-син е цветът. Те са в състояние да излъчват прецизно оцветена светлина, тъй като размерите на частиците се регулират с квантово ниво на скоростта, което води до точни и ефективни светлинни емисии. По-голямата ефективност на осветеността води до впечатляващи промени в цялостното качество на картината.
 
Какво е специалното за QLED телевизорите?
QLED телевизорите се възползват от многото уникални характеристики, които предлагат квантовите точки като „висока яркост“. Яркостта се отнася до това колко ярък изглежда екранът и е важен фактор, влияещ върху други елементи на качеството на изображението. Първо, коефициентът на контраст е естествено подобрен, когато яркостта е по-висока. Когато ярките и тъмни сцени във видео и изображения могат да бъдат изразени в широк обхват, това е известно като HDR (висок динамичен диапазон). Този HDR, който е съществен компонент на качеството на картината, се подобрява допълнително, като осигурява ясни и богати на детайли изображения.
 
Сега да видим как всичко това се отразява на цвета.
Ефектът на яркостта върху цялостното качество на цветовете е прост. Например в червения цветен спектър има гама от светли и тъмни червени, но QLED телевизорите изразяват тази гама от цветове по-добре. Тази уникална QLED технология, заедно с други технологии за експресия на черно като Direct Full Array, осигуряват напълно различно качество на картината и по-реалистично изживяване при гледане в сравнение с телевизорите, които не са QLED.